yO! Assalammualaikum semUa bloGGerz and sTalkers~ tQ for visit mY blOg...plEasE eNjoy reading tHis bloG yA! ^__^

Pages

.:: Penilik bLog ::.

Sign by Danasoft - Get Your Sign

belajar Buat header blog sendiri guna PhotoshOp!!




haha...mesti korang melompat2kan sbb dapat belajar buat header...!! ( bagi yang baru nak blajar jea yang melompat2 ...sbb B.A tau yang da expert x heran sangat pasal buat header nie kan? ) haha...tibe-tibe plak B.A terasa nak buat entry pasal nie...walaupun B.A tau ramai bloggerz da buat pasal bende nie kan? Xpe laa biarlah kita belajar lagi...walaupun berulang2 kali biar melekat kat kepala otak kita semuA =)
erm... B.A dapat belajar bende nie p0n dari satu blog akak nie...Bagi tepukan laa kat akak tue sbb rajIn die buaT enTry pasal nie...bUkan senang buat entry pasal nie tau!!So, B.A cadang nak share laa sikit pasal buat header nie. Thanks kat akak nie.. nama die IntannurulFateha...korang boleh laa melawat blOg die yea dekat sini =P

okEy-okey banyak plak si B.A nie bercakapkan...jadi apa lagi JoM laa kita belajar buat header dari akak nie!!

1) Firstly, mesti lah kena ada Adobe Photoshop kan? I guna Adobe Photoshop CS5. Tak kisah lah siri mana. Janji Adobe Photoshop :P 
2) Then klik File-Open dan pilih gambar mana yang korang nak guna. Then klik lah Open.

3) Then nampak tak dekat bahagian Layer sebelah kanan tu? Korang right click dekat Background tu dan pilih Duplicate Layer.


4) Ok, dah nampak kan, ada dua layer sekarang. Tapi yang layerBackground tu, korang tutup simbol mata. Tapi yang Background copy tu biarkan.


nak.
6) Zoom In sikit kasik nampak. Senang sikit korang nak padam.. Kena sabar sikit lah. :)

Tadaaa~
Dah siap padam background.
Tinggal I seketul jer :P

7) Then korang pergi dekat layer Background copy tuh, and korang right click. Then, pilih Blending Option.

8) Blending Option ni untuk letak border dekat sekeliling gambar korang tu. Try lah satu-satu k. Ok, setel untuk gambar. Jom I ajar untuk tulisan pulak.
 


10) Untuk header blog I, size dia 1000 px X 300 px. Depends lah pada korang nak letak size berapa.

Memandangkan ramai yang tak tahu macamana nak copy, meh I ajar.
--- Korang drag(tarik guna cursor) jer gambar yang korang dah edit tu ke tab yang baru (tab header). Kalau gambar dia besar, korang klik Edit - Transform - Scale dan resize lah size dia. Senang kan? :P


12) Then, korang tekan huruf untuk buat text pulak. Taip lah apa-apa yang korang nak.



13) Kalau nak tambah text, klik lagik dekat tuh k. Dah siap text tu, right click dekat Layer Text then ambil Blending Option untuk border text tuh.

14) Kalau nak ada border warna hitam tuh, pilih Stroke dan edit ketebalan border dekat situ.

15) Bila dah siap, pergi dekat layer Background dan tutup simbol mata. Make sure dekat header korang tuh nanti, dekat background dia ada kotak-kotak kecik, dan bukan lagik warna putih. So, dah transparent lah header korang tuh! Yeayy! :P

16) Last sekali korang Save lah. Klik File - Save for web and devices. Jangan pilih Save As sebab nanti gambar korang tu pecah and tak smooth.

17) Dekat atas sebelah kanan tu nanti kena pilih format apa. So korang pilih PNG 24. Then tekan lah Save.

18) SIAPPPPP!


Tadaaaaaa~~
Dah siapp... Senang kan?



2 org Budak kecik dtg mai komEn sini ^__^:

hafrizzul said...

wei... tuto sape ko cekau ni...
hu3..
ko xkredit kat tuan punye tuto pplak tu.. dye saman ko tau la..

Forever MOM said...

tq for the tutorial..love it..blogwalking here...

Post a Comment

Followers

Jemput tengok mana2 berkenan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...